Tibeti Terrier kennel "of Kari Tibetian Shine" - Srbija

A Tibeti Terrier egy állom kutya. Érzelmes, imádja az embereket és játékos. A hosszú szőrzetével nagyon attraktív. A Tibeti Terrierek olyanok mint a gyerekek, soha sem nőnek fel. Hatalmas nagy szívük van. Kennelünkben kiváló minőség található.

English   Hungary   Serbian

 

 

Tibeti Terrier ápolás

 • SZŐR
 • Mint minden hosszúszőrű fajta, a tibeti terrier bundája is több gondozást igényel, mint rövidszőrű társaiké. Előnyük a rövidszőrűekkel szemben, hogy vedléskor az elhalt szőrt egyszerűen kikefélhetjük bundájukból, míg a rövidszőrűek azonnal elhullajtják, milliónyi kis tűt szúrva ezzel a szőnyegbe, szőnyegpadlóba. A tibeti terrier szőrzete kettős, az aljszőr finom gyapjas, a fedőszőr hosszú, nem túl selymes, vagy gyapjas.
 • Vedlési időszakban és a kölyökszőr váltásakor ajánlott minden nap átfésülni a kutyát, nyugalmi időszakban elég hetente egyszer vagy kétszer, gyakorisága függ a kutya szőrminőségétől, -hosszától, és a gazdi alaposságától. Ne fésüljük szárazon a szőrét mert könnyen letörhetjük a szőrvégeket. A tibeti terriert lapozva fésüljük, ami annyit tesz, hogy az oldalára fektetett kutyának felhajtjuk a szőrét, és a legalsó rétegtől kezdve laponként fésüljük. Ilyenkor érdemes bespriccelni langyos vízzel, vagy glicerines vízzel. Léteznek különböző fésülőspray-k is, de ezekkel vigyázni kell, túlérzékenységi reakciót válthatnak ki, mielőtt használnánk végezzünk bőrpróbát egy kisebb felületen. Ez minden nem természetes alapanyagú kozmetikumra érvényes. Ha a szőrben csomók is vannak azokat ne tépjük ki a kefével, próbáljuk meg széthúzni a csomót a kezünkkel és csak utána fésülni, ha határozottan elakad a kefe ne erőltessük, próbáljuk a csomót még jobban széthúzni, szálaira bontani. Jó minőségű, rugalmas, nem túl kemény fogazatú, fanyelű kefét használjunk. Ha megfürdetjük a kutyát, soha ne hagyjuk fésülés nélkül megszáradni. A hajszárító használata nem ajánlott, bár néha elkerülhetetlen. A megfelelő fürdetőszerekről nagyon megoszlanak a vélemények. Léteznek kifejezetten kutyáknak, azon belül is fajta, szőrtípus, szőrminőség, szőrhossz, szőrszín alapján specifikált samponok, ezek használatakor is legyünk óvatosak, túlérzékenységi reakciót válthatnak ki. Amik a bőr egészségének szempontjából talán a legjobbak azok a hypoallergén samponok, melyek biztosítják a bőr nedvességtartalmának szintentartását, magukba foglalják a balzsamot is, bár ezek használata nem mindig jár kielégítő eredménnyel kiállításra való felkészítéskor. Van aki a humán szerekre esküszik, leginkább a babáknak készült samponok és balzsamok "népszerűek", de ezek sem feltétlenül a legjobbak mivel az ember és a kutya bőrének pH értéke különböző. Érdemes kozmetikus tanácsát is kikérni, de tudakoljuk meg előtte, hogy a kozmetikus ismeri-e a fajtát, tudja-e milyen az egészséges, fajtajellegnek megfelelő tibeti szőre. Ez a fajta nem túl ismert itthon, akad kozmetikus aki még sosem látott közelről tibetit. Ha a kutya szőre teljesen összeposztósodott végső megoldásként lenyirathatjuk a szőrét a többórás, a kutya számára csöppet sem élvezetes csomóbontás helyett. Ebből ne csináljunk rendszert, a nyírástól puhulhat a kutya szőre, ami a szőrminőség romlását jelenti és további problémákhoz is vezethet.
 • MANCSOK                                                     
 • Ha nem visszük kutyánkat kozmetikushoz, egyéb teendők is várnak ránk. A tibetire jellemző a talppárnák között levő szőr, ezt nyírjuk ki, ezzel elkerülhetjük télen a hó, jég, nyáron a toklász okozta kellemetlenségeket. Télen ha sózott, latyakos helyen sétáltatjuk a kutyát, érdemes séta előtt valamilyen bőrvédő (pl. glicerines) krémmel bekenni a talpait, hogy ne marja ki a só.
 • KÖRÖM
 • A kutya körmeit sok egyednél ugyanúgy vágni kell, mint az emberét. Ennek gyakorisága változó, egyedenként is eltérő lehet és függ attól is mennyire tudja koptatni a körmét a kutya pl. séta közben. Érdemes jó minőségű körömvágót beszerezni, több típus is létezik, a legelterjedtebb az ún. guillotine. Ha fehér a köröm jól láthatjuk a rózsaszín élő részt, az alatt kell levágni a körmöt, ügyelve, hogy a rózsaszín részbe nehogy belevágjunk. Ha fekete, inkább gyakrabban de csak egész picit csípjünk le a köröm végéből, nehogy megsértsük a kutyát.
 • FÜLEK
 • Ahol szintén sok szőr nőhet, az kutyánk fülének belseje. A túl sok szőr megakadályozza a fül természetes tisztulását, a fülzsír összegyűlik a szőrön, gyulladást, kellemetlen szagot okozva, jó táptalajt biztosítva különböző fertőzéseknek ezzel. Ezt a fülszőrt érdemes eltávolítani, tompavégű csipesszel, érfogóval ki lehet tépkedni. Nem kellemes a kutya számára, de ha határozottan és gyorsan csináljuk nem is fájdalmas. Emellett ajánlott valamilyen fültisztító folyadék használata. Ezeket általában csak belecsöpögtetjük a kutya fülébe, kicsit megmasszírozzuk és hagyjuk, hogy a felesleget a kutya kirázza. Mind a körömvágásban, mind a fülszőr eltávolításában segítségünre lehet a kozmetikus vagy állatorvos, bátran kérjük meg, mutassa meg hogyan kell, hogy mi is elvégezhessük ezeket otthon.
 • SZEMEK
 • Minden nap távolítsuk el a csipát a kutya szeméből egy puha, nem szöszölő zsebkendő segítségével, ha ezt nem felejtjük el, egyéb teendőnk nincs is.
 • FOGAK
 • Kedvencünk fogait is ellenőriztessük állatorvossal, egyre gyakoribb jelenség kutyáknál a fogkő. Ezt el tudják távolítani bódításban lézer segítségével, vagy ha még nem olyan vészes egy erre alkalmas eszközzel lepattintják. A fogkő kialakulását megelőzhetjük vagy lassíthatjuk fogtisztító csont (Rask) és nyers ropogós zöldség, gyümölcs (sárgarépa, alma, körte) etetésével.
 • BŰZMIRIGY
 • A bűzmirigy ürítését szintén elvégezhetjük magunk, de ha nem fűlik hozzá a fogunk elég ha minden oltáskor ellenőriztetjük az állatorvossal, ha szükséges ő kinyomja a bűzmirigyeket. (Jó állatorvosnál ez az oltás előtti vizsgálat része, ha magától mégsem tenné, kérjük meg mert az ürítetlen bűzmirigy komoly problémákhoz vezethet..)
 • EGYÉB
 • Nyáron minden séta után (hosszú kirándulás esetén közben is) alaposan nézzük át a kutyát, hogy nincs-e a szőrében toklász. Ez az apró, de veszélyes ellenség nagyon gyorsan befúródik kedvencünk bőre alá mindenféle galibát okozva ezzel. Különösen figyeljünk az ujjak közötti részre és a fülekre. Az élősködők ellen ma már sokféleképpen védekezhetünk. Léteznek bolhanyakörvek (Bolfo, Kiltix) melyek hatékonyan távol tartják az élősködőket, de nem feltétlenül tesznek jót tibetink nyakszőrének. Jobbak a lapockára csepegtetendő ún. spot-on és spray változatban kapható szerek (Frontline, Exspot). A kullancsok nagy arányú fertőzöttsége és az általuk terjesztett betegségek (Lyme-kór, Babesiosis) veszélyessége miatt, mindenképpen használjunk valamilyen kullancsriasztó szert!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 18
Heti: 101
Havi: 388
Össz.: 20 807

Látogatottság növelés
Oldal: Tibeti Terrier ápolása
Tibeti Terrier kennel "of Kari Tibetian Shine" - Srbija - © 2008 - 2019 - tibetanterrier.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: terrierek betegségei - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »