Tibeti Terrier kennel "of Kari Tibetian Shine" - Srbija

A Tibeti Terrier egy állom kutya. Érzelmes, imádja az embereket és játékos. A hosszú szőrzetével nagyon attraktív. A Tibeti Terrierek olyanok mint a gyerekek, soha sem nőnek fel. Hatalmas nagy szívük van. Kennelünkben kiváló minőség található.

 

English   Hungary   Serbian

Grooming

http://groomstuff.hu/
Mitől csomósodik a kutyám szőre?

A hosszú szőrű kutyát tartó tulajdonosok többsége küzd a csomósodással.   A csomómentes szőr kiállításokon alap követelmény, ennek biztosítása azonban még egy tenyésztő számára is okozhat komoly nehézségeket.  Hétköznapi kutyusunk is sokkal ápoltabb, ha nem csomókban lóg rajta szőrtakarója. De mitől csomósodik kutyánk szőre? Mi befolyásolja a csomósodást?
A válasz összetett, fajtánként, sőt kutyánkként más és más. Írásunkban a leggyakoribb okokat nézzük át, melyek egy hobbi tulajdonos számára is fontosak lehetnek.


    * Genetika:Kutyánk szőrének minőségét alapvetően a genetika határozza meg. Ha a szőr tekintetében az ősök problémás szőrrel rendelkeztek, nagy valószínűséggel az utódoknál is küzdeni kell ezzel a problémával. Ha a szülők kivételes tulajdonságú szőrrel rendelkeztek, utódaik nagyobb valószínűséggel viszik tovább ezt a tulajdonságot.


    * Táplálás:A jó genetikai alapokkal rendelkező szőrt is el lehet rontani, ha valaki nem megfelelően táplálja kutyáját. A jól tápláltság szinte azonnal meglátszik kutyánk szőrén.  Például a szőrtakaró is mutathatja számunkra, ha kutyánknak allergiás panaszai vannak, vagy ha valamilyen vitamin hiányzik táplálékából. A nem megfelelően táplált kutya szőre sprőd, fénytelen, száraz, gubancolódásra hajlamos, növekedése lassú.


    *Kozmetikumok:Sokan nem is sejtik mekkora kárt lehet okozni kutyájuk szőrében, ha nem megfelelő kozmetikai termékeket használnak, vagy ha nem használják a szükséges szerek valamelyikét, pl balzsamot fürdés után. Sok termék például rengeteg káros anyagot tartalmaz, melyek roncsolják a szőrt, vagy melyekre a kutyánk bőre allergiás reakciókat mutathat. Sok kozmetikum olyan erős maró hatású (pl egyes fehérítő szerek), hogy a szőrt egyszerűen szinte leégeti. Szintén érdemes odafigyelni a kozmetikumok PH értékére is, mivel a nem megfelelő PH érték gyorsan károsíthatja a szőrszálakat. Más termékek szárítják kutyáink szőrét, mely fokozza a csomósodást.


    *Mindennapi fésülés szakszerűsége:A hosszú szőrt rendszeresen fésülni kell. Ha valaki nem szakszerűen fésül, fésűje, keféje nem megfelelő, vagy szárazon fésüli a szőrt, az komoly károsodást okoz.


    *A szőr tisztasága:Csak tiszta szőrt lehet csomómentesen tartani. Ha kutyánk szőre koszos, még a legjobb kozmetikumok használata mellett is reménytelen a küzdelmünk. A koszos, homokos szőrt nem szabad még nagyon fésülni sem, mivel a kefe és a fésű ekkor ragad a szőrbe és kitépi a szőrt. A szőrszálakra rakódott kosz ilyenkor szinte összeragasztja a szőrszálakat és tulajdonképpen fésüléskor olyan csomókat bontunk, amelyek tiszta szőrben nem is jelentek volna meg.

    * Fürdetés, szárítás szakszerűsége:Szintén gyorsan csomósodhat kutyánk szőre, ha nem megfelelően fürdetjük kutyánkat. A kozmetikumok töménysége, a mozdulataink, a törlés és szárítás, a hajszárítónk hőfoka, mind-mind befolyásolja kutyánk szőrének állapotát.
Kapcsolódó termékek:
Madan kefék
PCL kozmetikumok
PCL fésülő spray
Henne lacac olajA TÖKÉLETES ÁPOLTSÁG ELÉRÉSÉÉRT
1. Kefélés, fésülés
Az egészséges szőrzet titka
A szőrzet alapos kikefélése szükséglet: Kedvence a háziasítást megelőzően, természetes környezetében bozótos, cserjés területeken áthaladva, a bokrok között szabadult meg elhalt szőreitől. Ma az ilyen bozótos, bokros területek ritkák és a kutya csak a gazdája gondoskodására számíthat... A kefélés során elhalt szőrök, por, idegen testek, szemét távolítható el a szőrzetből (virágpor és szúrós növényi részek). Kefélés hatására a bőr vérellátása javul, ezáltal a tápanyaggal és oxigénnel való ellátása fokozódik, ami serkenti az egészséges szőrszálak újratermelődését. Lehetőség van az esetlegesen előforduló ivarérett bolhák fellelésére és az azonnali parazitaellenes beavatkozásra. Hogy a kefélés kellemes legyen a kutya számára és egészséges szőrszálakat ne tépjünk ki, mindig a szőrzet típusának és sűrűségének megfelelő kefét, fésűt, illetve speciális ápolószert (Démélant Eclot, Démélant Douceur) válasszunk, amely a szőrzetet védőréteggel látja el, az eszközt sikosítja, könnyen csúszóvá teszi és csökkenti a csomósodási hajlamot. A kefélést, fésülést mindig türelmesen kell végezni és az állatot meg kell nyugtatni a művelet alatt.
A tökéletes fésülés, kefélés két lépcsőben történik
1./ A szőrzet fellazítása érdekében, szőr ellenében keféljük azt át, miközben a Démélant Eclat-ot permetezzük rá.
2./ Puha, hosszúszőru fajták (Yorkshire, afgán agár, tibeti terrier, Shih-Tzu...) szőrét csak szőrirányban keféljük. Ezzel szemben a tömöttebb szőrzetű fajták (uszkár, pekingi palotakutyácska, collie...) szőrét másodszorra visszafelé is kell kefélni. Végül egy lekerekített fogú (a bőr megsértését elkerülendő) fésűvel szőrirányban végig kell fésülni a bundát, hogy ellenőrizzük, megfeielően fellazult és csomómentes-e. A kutyák életkörülményei és a szőrtípus határozza meg, hogy miyen gyakorisággal kell a kefélést, fésülést végezni. Egy tény: minél gyakrabban kefélik, fésülik a szőrt, annál jobb.
2. Fürdetés
Meghitt pillanatok a tökéletes tisztaság szolgálatában
Fürdetéskor eltávolithatók a szennyeződések és az élősködők a szőrzetről, miközben a bőr és a szőrzet friss levegőhöz jut és a szőr csomósodása csökkenthető. Kedvence jobban fogja magát érezni, az esetkeges bőrviszketés megszűnik és a család környezete is tisztább lesz. A gazdán múlik, hogy milyen gyakorisággal fürdeti kedvencét: semmi sem szól a gyakori fürdetés ellen, feltéve ha azt a megfelelő szerrel végzik, amely kímélő hatású és nem izgatja a bőrt.
Ahogy a gazda saját magánál megszokta, hogy kétszer egymás után mossa a haját, úgy kell a kedvencek bundáját is tisztogatni. Az első mosáshoz Essentiel Protéine-t használjanak. Ez olyan sampon, amely minden börtípusnak megfelel és alaposan, de kímélve tisztít. A második mosást a szőr típusának, színének és a kutya pillanatnyi szükségletének megfelelően választott samponnal végezzék. Ennek kiválasztását megkönnyíti, ha a "Személyre szabott tanácsokat" megnézik.
Fürdetéskor a samponozás után általában egy tápláló és regeneráló ápoló kondícionálót célszerü a szőrre íelvinni (Coresse Volume, vagy Coresse Brillance). A felnőttkor eléréséig a kutya szőrét, fürdetés után azonnal, hajszárítóval meg kell szárítani és közben ki kell kefélni. A szárítást a nyakon és a mellkasnál kell kezdeni mert ezek különösen érzékeny testtájak és nem szabad sokáig nedvesnek maradniuk.

Télen és hosszúszőrű fajtáknál a szőrt mindig meg kell szárítani hajszárítóval. Inkább erös légfúvó hajszárítót használjanak, mint nagyon meleg levegővel szárítót, mert az a szőrt statikusan feltölti.
Egészen kis kölykök fürösztése nem javasolt! (Őket a szárazsamponok ill. a lemosók segítségével tarthatjuk tisztán.)
3. A két fürdetés között
A gyors tisztogatás előnyei
Ha időhiány miatt nem lehetséges a fürdetés, a szőrzet akkor is tisztán tartható egy lemosó oldat, illetve egy növényi alapanyagokból álló, természetes púder segítségével. Ezeket az anyagokat keféléskor kell felvinni a szőrre és nem kell őket kiöblíteni. Az ápolásnak ez a módja nagytestű és hosszúszőrű kutyáknál nagyon előnyös és gyakorlatias, ahol a szárítás hosszadalmas lenne (németjuhász kutya, briard...), de szálkás szőrű fajtáknál (terrierek...) éppúgy javasolt, mint azoknál a fajtáknál, ahol a szőr szerkezete a gyakori fürdetést nem teszi kívánatossá (husky, chow-chow, collie...).
4. Különleges ápolás
"apró" részletek, melyeknek jelentősége van
A kutya ápolásához hozzátartozik a szemek, fülek és körmök ápolása is...

Körömápolás:
Ha a kutya keveset mozog, vagy csak szőnyegpadlón, illetve sima füves területen jár, a körmök gyorsan túlnőnek. Kölyökkortól rendszeresen vágni kell a körmöket. Mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a körömnek csak a hegyét csípjék le, mert a körömben egy vérér fut és ha az megsérül, vérzés jelentkezik. Ha ez mégis bekövetkezne a körmöt vérzéscsillapító porral be kell hinteni.
Fülek ápolása:
Nagyon fontos, különösen lógó fülű fajtáknál. Ezeknek a füle nem szellőzik megfelelően. Hogy a gyulladásokat meg lehessen előzni, hetente egyszer a fültisztítóval, Soin des Oreilles, ki kell tisztítani a fület és gyakran kell szőrteleníteni.. Ezt a beavatkozást megkönnyíti, ha havonta egyszer a fül belső felületére Confort Spray-t fújunk, vagy Confort Poudre szórunk. Az így zsírtalanított szőrszálakat könnyebb eltávolítani.
A szemek és a szakáll ápolása:
Sok fajtánál gyakran vöröses, csúnya nyomok vannak a szemek alatt és a szakállon, melyek a könny és a nyál savassága miait alakulnak ki. Hogy a nemkívánatos nyomokat eküntessük, vagy méginkább megelőzzük, naponta hasznajuk a szemápoló Soin des Yeux terméket. Egy hónap leforgása alatt a kellemetlen nyomok gyakorlatilag teljesen eltűnnek. De az ápoló krém használatát ne hagyjuk abba ezután sem: Mert csak a rendszeres napi használat révén lesz foltmentes a szemkörnyék és a szakáll.
5. Parazitaellenes kezelés
kis barátunk védelmében
Ahogy beköszönt a tavasz, máris megjelennek a kedvencünket veszélyeztető élősködők. A kullancsok kutyák és macskák életveszélyes megbetegedését közvetíthetik: a piroplasmosist. A bolhák viszketést, allergiát idézhetnek elő és paraziták köztigazdái lehetnek. Ezért minden eszközzel küzdeni kell ellenük.
Aranyszabály a bolhák elleni védekezésben: Az állat környezetét is parazitamentesíteni kell! A bolhák befészkelnek az alvókosárba, a párnába, a szőnyegbe, a parkettarepedésekbe, stb. Tudni kell, hogy egyetlen bolha naponta több ezer petét rakhat le!
Ez a gyors szaporodási ütem valóságos csapást jelent! A környezet parazitamentesítése érdekében a Zéro Pace Environment (Magyarországon még nem kapható) termékkel kell az egész területet bepermetezni. Ez az anyag a kifejlett parazitákat és lárváikat elöli, a peték és egyéb fejlődési alakok kifejlődését gátolja.
Ha a kutya erősen fertőzött paraziiákkal, a védekezést fokozni lehet az Antiporositalre Défense (Magyarországon még nem kapható) sampon révén, míg ha csak kevés "albérlő" tartózkodik az állaton a Protection Douce termékkel lehet mentesíteni. Két perc után az állat szőrét alaposan ki kell öblíteni.
Az Antiparasitaire Défense kezelést ma fertőzöttség esetén meg lehet ismételni de a második samponozást ennél a fürdetésnél már célszerű Essentlel Protéine samponnal végezni, hogy a szőrzetet és a bőrt is ápoljuk. Végül, mint minden samponfelhasználás után, egy ápoló kondícionálót kell alkalmazni, hogy a szőr védő zsírrétegét helyreállítsuk. Az Antlparasitaire Défense sampont ne megelőzési céllal használják, mert ez gyógyszer és az erős fertőzöttség leküzdésére szolgál!
Nyáron a Protedion Douce samponok gyakori használata elegendő védettséget nyújt.
Kölyökkutyák és érzékeny kutyák részére a Collier aux Essentielles olajos kivonatokat tartalmazó nyakörv használata a megfelelő.
http://www.selbruha.hu/

 

 TIBETI TERRIER GROOMING

Néhány jó tanács gazdiknak a hosszú szőrű kutyák szőrápolásához a Damona kozmetikától:


A hosszú szőrű fajták rendszeres kozmetikázást igényelnek. 
Havonta, vagy ha a gazdi is képes jól ápolni a kutyáját, akkor 6 hetente szakszerű ellátásban kell részesülniük
a dekoratív szőrzet megóvása érdekében. A kozmetikában a szőrzet szakszerű átfésülése, 
ha szükséges bontása után speciális samponos fürdetés és szőrtípusnak megfelelő szőrkondicionáló szerrel való ápolás 
elengedhetetlen dolog, ha megfelelő szőrzetet szeretnénk a kutyán. Ilyenkor történik a fülpucolás, a fülszőr kiszedése, 
karomvágás és bűzmirigy-tisztítás is, melyek az ápolt kutyához hozzátartoznak. 
A rendszeres kozmetikai ápoláson túl szükség van az otthoni, rendszeres szőrkezelésre is. 
Legalább heti kétszer alaposan át kell fésülni otthon is a kutyát, szőrtípushoz illő kefével, fésűvel, és szőrkondicionáló spray segítségével. 
Szárazon soha ne fésüljük a hosszú szőrt, mert tönkremegy, töredezett lesz.
Nagyon sok helyen be lehet már szerezni a megfelelő eszközöket, és kozmetikumokat, én a partnereinknél szereplő üzleteket ajánlom elsősorban.

A tibeti terrier szőrkezelése
Ahhoz, hogy a tibeti terrier mindig szép, elegáns legyen, a gazda és a kozmetikus összehangolt munkája szükséges.
Ennél a fajtánál elengedhetetlen a folyamatos otthoni szőrápolás, és a rendszeres kozmetikai ellátás.
Otthon kondicionáló-szer segítségével, kefével, fésűvel kell kezelni a szőrét. 
A kozmetikában pedig, a szakszerű aljszőr-kiszedés elengedhetetlen, főleg a coboly színváltozatnál.
Megfelelő gondozás nélkül a fajta szőre annyira össze tud állni, hogy kibontása komoly nehézségekkel járó kemény fizikai munka, 
mely megviseli a kutyát, és a kozmetikust is, érdemes ezt az állapotot elkerülni.
Tibeti terriereknek és egyéb hosszú szőrű fajtáknak kiállításon teljes szőrben kell lenniük, kitűnő szőrkondícióban, 
a standard által előírt formában.
Ez csak folyamatos, minőségi és szakszerű ápolással érhető el.


Csóka Krisztina
Damona Kutya és Cicakozmetika

www.damona.hu 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 18
Heti: 121
Havi: 408
Össz.: 20 827

Látogatottság növelés
Oldal: Grooming
Tibeti Terrier kennel "of Kari Tibetian Shine" - Srbija - © 2008 - 2019 - tibetanterrier.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: terrierek betegségei - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »