Tibeti Terrier kennel "of Kari Tibetian Shine" - Srbija

A Tibeti Terrier egy állom kutya. Érzelmes, imádja az embereket és játékos. A hosszú szőrzetével nagyon attraktív. A Tibeti Terrierek olyanok mint a gyerekek, soha sem nőnek fel. Hatalmas nagy szívük van. Kennelünkben kiváló minőség található.

Egészség

Egészséges fajta, de néhány öröklődő betegség előfordul a tibeti terriernél is. A tenyésztésbe vont tibeti terriereknél érdemes elvégeztetni a szűrővizsgálatokat ezekre a betegségekre, mivel mind az európai, mind a magyar állományban előfordulnak. A tibeti terrier átlagéletkora 12-16 év.

Öröklődő betegségek

Katarakta - szürkehályog

Minden, a szemlencse átlátszóságát csökkentő elváltozást kataraktának nevezünk. A veleszületett katarakta vagy öröklődő, vagy a vemhesség alatt történt méhen belüli károsodás eredménye lehet. Ezt a kettőt elkülöníteni vagy nehéz, vagy sokszor lehetetlen. Ezért a katarakta diagnosztizálása esetén biztos, ami biztos, az egyedet kizárják a tenyésztésből.

Progresszív retina-atrófia (PRA)

PRA alatt a retina többféle degeneratív elváltozását értjük, amely öröklődő, kétoldali, progresszív (= fokozatosan előrehaladó), és végeredményképpen vaksághoz vezethet. A tünet lehet farkasvakság (esti), amit a tulajdonos gyakran észre sem vesz. A nappali vakság kialakulásáig hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, esetleg a kutya életében teljesen ki sem alakul. A szembeli elváltozás kétoldali, általában szimmetrikus. A szemfenéken diffúz hiperreflexiós területek észlelhetők. A retina ereinek száma és átmérője megcsappan. Esetenként pigmenthalmok, de gyakrabban pigmenthiányos területek, a PRA késői szakaszában a látóidegfő sorvadása látható.

Csípőízületi diszplázia (HD)

A diszplázia (dysplasia) görög eredetű szó, rendellenes fejlődést jelent. A csípőízület gömbízület, mely a tér minden irányába nagyfokú mozgathatóságot biztosít. A csípőízület esetében a diszplázia azt jelenti, hogy az ízületi felületek többé-kevésbé pontatlanul illeszkednek egymáshoz (a combcsontfej a medencecsont ízületi gödrébe), vagy az ízület laza. Ennek következtében a terhelés során az ízületet alkotó képletekre (csont, porc, szalagok, ízületi tok, stb.) akár több, mint tízszeresére megnövekedett erők hatnak, s ezek az ízület fájdalmához, hosszabb távon elfajulásához vezetnek. A kölykök többnyire egészséges csípővel születnek, a nem kívánatos eltérések a fejlődés során genetikailag kódoltan, ill. másodlagosan, az ízfelszínek pontatlan illeszkedése következtében alakulnak ki. Az elváltozásokért több, nem domináns (recesszív) gén felelős.

Lens Luxation (PLL) 

Tibeti terriereknél, egy nem kifejezetten kellemes szem problémára lehet már DNA szűrést végezni, a neve Lens Luxation, ez szabad fordításban szem lencse ficam, ami később vaksághoz vezethet. A szerencse a dologban, hogy ma már egy egyszerű nyálmintábólmegállapítják, hogy a kutya hordozza-e a hibás gént.

 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 18
Heti: 104
Havi: 391
Össz.: 20 810

Látogatottság növelés
Oldal: Tibeti Terrier betegségek
Tibeti Terrier kennel "of Kari Tibetian Shine" - Srbija - © 2008 - 2019 - tibetanterrier.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: terrierek betegségei - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »